Suomalaiset hyppäävät lomallaan useimmiten lentokoneeseen ja suuntavat lämpimille kaukomaille, vaikka kotimaassakin olisi paljon koettavaa. Mielenkiintoiset kaupungit, kaunis luonto ja hauskat murteet tarjoavat kotimaanmatkailijalle runsaasti ihmeteltävää. Hieman pidemmän reissun aikana matkalainen voi syventää tietotaitoaan maantieteestä, tutustua tarkemmin seudun historiaan sekä syödä erilaisia perinneruokia. Matkan aikana voi myös käydä tervehtimässä kauempana asuvia sukulaisia, jotka osaavat kertoa mielenkiintoisia tarinoita omasta suvusta.

Jokainen käytetty euro tukee alueen elinkeinoelämää

Kotimaassa matkailemiselle on myös muita syitä, jotka on hyvä pitää mielessä. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on Suomen talouden piristäminen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana jyllännyt talouskriisi on jättänyt jälkensä yhteiskuntaan ja elinkeinoelämään. Tämä pitkittynyt kausi vaikutti erityisesti ravintola- ja majoitusalaan, kun kuluttajat alkoivat ensimmäisenä pihistää ulkona syömisestä.

Jokaisella eurolla, jonka matkailija jättää paikallisen yksityisyrittäjän ravintolaan tai hotelliin, on siis tärkeä merkitys. Siitä osa menee paikalliselle maataloustuottajalle, työntekijälle sekä luonnollisesti hippunen verotuloina valtiolle. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret ja pienelläkin summalla voi saada aikaan paljon hyvää.

Pienyrittäjät tuovat piristävää vaihtelua Suomenravintola- ja vähittäiskauppaketjuihin ja yksityisyrittäjien tukeminen on erityisen tärkeää pienillä paikkakunnilla, jotka kärsivät tappiollisesta muuttoliikkeestä. Valitettavan monen pienemmän kunnan keskustat ovat täynnä tyhjiä liikekiinteistöjä, kun yrittäminen ei ole harvaan asutulla alueella ole kannattanut. Matkailijan euro voi siis tulla suurempaan tarpeeseen kuin tämä voisi edes kuvitella.

Ekologisuus tukee lähimatkailua

Innokkaimmatkin ekointoilijat unohtavat matkakärpäsen purressa miten saastuttavaa lentomatkailu on. Lentoyhtiöt ovat panostaneet pienipäästöiseen kalustoon, mutta muutos ei ole yksittäisen matkailijan kohdalla merkittävä. Pohjois-Amerikkaan tai Aasiaan lentäminen vastaa melkein kolmen vuoden työmatka-autoilua, mikä kertoo karua kieltään lentokoneiden jättipäästöistä.

Ympäristöstä huolehtiva ihminen viettää lomamatkansa Suomessa ja säätääkseen luontoa vieläkin enemmän, pääsee julkisilla kulkuneuvoilla liikkumaan vaivattomasti ympäri maan. Hyvissä ajoin etukäteen ostetut liput voi saada erittäin halvalla. Pienillä päästöillä pääsee myös valitsemalla vähän kuluttavan henkilöauton, jonka ansiosta matkailijan ei tarvitse sitoutua julkiseen liikenteen aikatauluihin ja kohdevaihtoehdotkin laajenevat.

Lappi saa matkailijan lumoihinsa

Vaikka monet suomalaiset pitävät kotimaataan itsestäänselvyytenä, maassamme on kuitenkin paljon eksoottisia kohteita ja ainutlaatuista nähtävää, jota harvassa muussa paikassa kohtaa. Yksi näistä paikoista on Lappi, jonka suosio on viimeisten vuosien aikana kasvanut niin kotimaan kuin ulkomaan matkaajien keskuudessa. Pohjoiseen rakennetaan uusia luksushotelleita ja keskitasoisia ketjuhotelleita vastaamaan kaikenlaisten matkailijoiden tarpeita.

Turistit suuntaavat Lappiin paitsi ihastelemaan vitivalkoista lunta, myös katselemaan harvinaisia revontulia. Lukuisat matkailijat ovat valmiita kuluttamaan sievoisen summan päästäkseen viettämään yönsä lasisessa iglussa, jonka katon lävitse voi ihastella tummaa tähtitaivasta ja sillä esiintyvää värileikkiä. Revontulien suosion taustalla on niiden kauneuden lisäksi myös symbolinen merkitys. Muutamissa aasialaisissa kulttuureissa revontulien uskotaan parantavan hedelmällisyyttä ja erityisesti lapsista toivovat lomaltaan niiden näkemistä.

Revontulet eivät suinkaan ole ainoa Lapin matkailuvaltti, vaan vierailijat voivat ottaa ilon irti eri sävyjä hehkuvasta ruskasta ja kesän yöttömästä yöstä. Eikä pidä unohtaa Rovaniemen ylpeyttä Santaparkia, jossa on mahdollisuus istahtaa pukin polvelle tai silitellä joulupukin poroja. Lappi on täynnä taikaa, joka saa vanhankin nuortumaan.

Suomessako matkailu kallista?

Vaikka maamme onkin hintatasoltaan Euroopan kalleimpia, voi kotimaassa matkailla todella edullisesti suunnittelemalla matkansa huolella. Hyvissä ajoin suunnittelemalla ja varaamalla voi säästää merkittäviä summia julkisten kulkuneuvojen lippujen hinnoissa. Majoituksesta on niin ikään mahdollista nipistää viettämällä yönsä esimerkiksi kaukaisemman sukulaisen nurkissa tai tutun tutulla. Mikäli kuitenkin haluaa nauttia itsenäisyydestä, voi kesäaikaan majoittua edullisesti esimerkiksi leirintäalueiden telttapaikoilla. Myös erämajat ja hostellit voivat tarjota kukkarolle ystävällisemmän vaihtoehdon kuin kaupunkihotellit.