Välimeri on maailman historiallisesti tärkeimpiä meriä. Sen reunoilla ovat vallinneet maailmanhistorian mahtavimmat suurvallat, joiden jalanjäljistä nykyinen länsimainen kulttuuri on kehittynyt. Välimeren rannoilla näkyy edelleen Rooman valtakunnan entisaikojen loiston ja mahdin jäljet.

Välimeri ei kuitenkaan houkuttele pelkästään historiansa takia. Se sijaitsee lähellä kaikkia Euroopan maita, joten meren äärelle pääsee helposti, edullisesti ja nopeasti. Lisäksi, vaikka Välimeren ilmasto on talvisin viileä ja kesäisin kuuma, on aurinko taattua ympäri vuoden. Välimeren rannoilta löytyy toinen toistaan upeampia matkakohteita, joihin kannattaa tutustua!

Barcelona

Koillis-Espanjassa sijaitseva monipuolinen Barcelona on loistava kaupunkikohde ja vuosi vuodelta suosituimpien kaupunkikohteiden kärkipäässä. Syitä on monia. Barcelonassa voi esimerkiksi yhdistää kaupunki- ja rantaloman, nauttia kulttuurista ja herkullisista tapaksista eli pienistä ruoka-annoksista ja muista paikallisista erikoisuuksista.

Kaupungin päänähtävyytenä voi mainita Antoni Gaudin suunnittelema roomalais-katolilainen kirkko, Sagrada Familia. Lisäksi Barcelona vilisee Gaudin suunnittelemia rakennuksia, joten pelkkä kaupunkiin tutustuminen on kuin museossa kävisi. Etenkin vanha kaupungin, Ciutat Vellan, on jokaisen matkailijan nähtävä.

Kaupungista löytyy toinen toistaan mielenkiintoisempia museoita, kuten luonnontieteellinen museo Museo Blau, tiedemuseo CosmoCaixa, Picasson taidetta esittelevä Picasso- museo ja modernin taiteet museo Can Framis Museum. Lapsille kaupunki tarjoaa paljon tekemistä; esimerkiksi iso huvipuiston, seikkailupuiston, vesipuiston ja eläintarhan.

Barcelonassa on helppo liikkua laajan metroverkoston takia ja kaupungin rannat ovat puhtaita sopien erinomaisesti auringonottoon ja uimiseen.

Antalya

Etelä-Turkissa sijaitseva suurkaupunki Antalya on vuosikymmenet ollut Turkin turismin ykköskohde. Antalya sijaitsee Taurus-vuorten juurella Välimeren rannalla. Vuosittain pelkästään Antalyassa ja sen ympäristössä vierailee melkein kymmenen miljoonaa turistia. Antalya on pakettilomailijoiden ja erityisesti rantalomaa etsivien varma valinta, sillä Antalyassa ja sen lähellä sijaitsevassa Alanyassa on loistavat uimarannat.

Pelkkään rantalomaan ei tarvitse Turkissakaan tyytyä, vaan Antalyasta löytyy myös monia nähtävyyksiä. Antalyan keskustassa sijaitsee vanha kaupunki, joka on kiehtova paikka. Antalyan museo on myös laaja ja vierailun arvoinen. Hieman Antalyan ulkopuolelta löytyy Termassos ja Perge, antiikin aikaisten kaupunkien rauniot. Häikäisevä Düden-vesiputous on myös nähtävä. Lapsille Antalyassa on suuri eläinpuisto ja akvaario.

Alueella sijaitsevat tuhannet hotellit ovat tasokkaita ja edullisia. Muutenkin Turkin edullinen hintataso houkuttelee paljon rantalomailijoita ja auringonpalvomisen ohella voi tehdä edullisia kulta-, nahka- ja vaateostoksia. Turkin ruokakulttuuri on tyypillinen Välimeren ruokakulttuuri, jossa käytetään paljon oliiviöljyä, kalaa, kasviksia ja vihanneksia. Antalyaan kannattaa matkustaa jo pelkästään ruoan takia.

Malta

Malta on lomakohteena suomalaisille edelleen melko tuntematon. Maa sijaitsee keskellä Välimerta lähellä Sisiliaa ja Maltan valtio koostuu kolmesta eri saaresta: Maltasta, Gozosta ja Cominosta. Maltalla asuu noin 450 000 ihmistä.

Malta voidaan luokitella isoksi ulkomuseoksi ja maa on tunnettu sen upeasta arkkitehtuuristaan, historiallisista kylistään ja luonnon kauneudesta. Pääkaupunki Valettan vanhan kaupungin talojen arkkitehtuuri on peräisin keskiajoilta, mutta Maltaa asutettiin jo 5000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Maltan kuuluisimmat nähtävyydet ovat Maltan megaliittiset temppelit, joista osa on Unescon maailmanperintökohteita. Nämä temppelit valmistuivat huimat 2500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Toinen tärkeä nähtävyys on Hal Saflienin hypogeumi, joka on puoliksi maanalainen pyhäkkö. Sekin valmistui noin 2500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Maltalla voi kulttuuri- ja rantaloman lisäksi urheilla. Saarella on hyvät puitteet vesiurheilulle ja etenkin sukellukselle, sillä Maltan vedet ovat Välimeren kirkkaimmat. Maltalla kannattaa kokeilla myös paikallisia herkkuja kuten Aljotta- kalakeittoa sekä Zalzett tal-Maltia, rosmariinilla ja korianterilla maustettuja porsaanlihamakkaroita.